Els vincles afectius a l’educació infantil

Els primers anys de vida són vitals pel desenvolupament socioafectiu dels més petits. És en aquesta primera etapa que es desenvolupen molts dels coneixements, creences i relacions, que ens acompanyaran al llarg de la nostra vida i que ens ajudaran a tenir una major confiança en nosaltres mateixos, en el món que ens envolta i en les persones que ens rodejen. Aprenem a descobrir, a conèixer, a relacionar-nos, a posar-nos a prova, a entendre’ns i a entendre tot allò que ens envolta. 

Créixer en un clima de seguretat on ens sentim respectats, atesos, compresos i estimats, ens ajudarà a anar creant el nostre auto concepte.

És per això, que , com a mestres, tenim el paper d’afavorir i fomentar vincles afectius de proximitat, on l’afecte, el respecte i la confiança siguin la base del nostre dia a dia. 

Diàriament, aprenem a estimar-nos, a estimar els altres i a desenvolupar relacions afectuoses amb les persones que ens envolten. Aprendre a abraçar si ho necessitem, fer-nos petons i demostrar afecte, ens ajuda a connectar amb nosaltres mateixos i amb els altres i ens dóna la oportunitat de descobrir-nos i descobrir-los/les. Tot i que sembli una cosa molt obvia i senzilla , sovint ens costa demostrar el que sentim i exterioritzar-ho. Si de ben petits aprenem a fer-ho sense complexes i amb total respecte, deixant que cadascun ho faci en funció de les seves necessitats i al seu ritme, creixerem i creixeran sentint-se segurs i amb un autoconcepte positiu que els ajudarà a afrontar el que vingui amb una actitud de confiança i respecte.